Thijs@hobbymatig.nl

Printplaten Etsen

 

Iedereen kent ze wel, groot of klein. printplaten. Ze zitten overal in, van wekkerradio, tot aan je computer. ook auto´s zitten er vol mee, en eigenlijk is er geen enkel apparaat wat ze niet aan boord heeft.

Maar wat zou het toch fijn zijn als je als hobbyist die dingen zelf kunt ontwerpen en maken.  Dat kan.....

Hier volgt de beschrijving van hoe ik dat doe.

Uiteraard begin je met een schema, dit kan er als volgt uit zien:

Vervolgens maak je daar een printlayout voor, dat wil zeggen: Je maakt een ontwerp van de printplaat, zodat de componenten een plek hebben, en op de print de juiste verbindingen gemaakt kunnen worden.

Dat ziet er als volgt uit

Dit ontwerp druk in zwart/wit af op een zeer dun stuk kalkpapier, met een laserprinter. Daarna leg ik het op een stuk printplaat met fotogevoelige laag, en belicht het ongeveer 3 minuten in onderstaande lichtbak, deze heeft boven 6 Uv Tl lampen, en onder ook. Dit is voor een goede lichtverdeling, maar ook om dubbelzijdige ontwerpen te kunnen maken.

Darna gaat het printje in een bruisbad met foto ontwikkelaar. Alles wat donker is gebleven tijdens het belichten, (dus de uiteindelijke sporen en letters enz enz), blijft zitten, alles wat belicht is geweest laat los.

Nu gaat de print in het etsbad wat gevuld is met een oplossing van ijzertrichloride. Dit bad is verwarmd, en zal 35 a 40 graden Celsius zijn.                Alles wat beschermd is gebleven blijft zitten, alles wat belicht is, en dus zijn bescherming is verloren word weggevreten door dit etsmiddel.

Links het bad met de foto ontwikkelaar, recht het verwarmde bad met de ijzertrichloride.

Als dit hele proces voltrokken is, is dit het resultaat:

Op alles wat koper is gebleven zit nog steeds die beschermende laag, die poet ik eraf met aceton. Daarna boor ik met een fijne borenset (0,2 - 1,0 mm) alle gaten. Voor elk onderdeel kan een ander boortje gelden, dus vaak even passen en meten.

Daarna kunnen de onderdelen erop gesoldeerd worden, en klaar is de print.