Thijs@hobbymatig.nl

Radiozendamateur

 

Één van mijn hobby's is het radiozendamateurisme. Graag niet te verwarren met radiozendpiraten. Die bedienen zich van frequentie gebruik door middel van het illegaal uitzenden van de meest uitéénlopende soorten muziek.

Een radiozendamateur daarentegen heeft een examen af moeten leggen bij het ministerie van verkeer en waterstaat. Na het goed afleggen van dit examen krijg je een vergunning om radio uitzendingen te doen ten behoeve van experimenteel radio onderzoek, en het uitwisselen van berichten van persoonlijke aard. Dit heeft dus niks te maken met het uitzenden van muziek, en zendamateurs zijn ook niet op 'gewone' radio's te ontvangen. Er zijn wereldwijd een aantal frequentie gebieden gereserveerd voor zendamateurs. De meest bekende zijn de 2 meter en 70 centimeter band.

Respectievelijk bevinden deze banden zich op 144 tot 146 en 430 tot 440 MHz. Je ziet het al, de 'gewone' radio omroepen zitten tussen 88 en 108 MHz, dat zijn natuurlijk niet zomaar getallen, maar de frequentie, uitgedrukt in Megahertz.

Het is een diverse hobby, er bevinden zich vogels van allerhande pluimage binnen deze wereld. Sommige amateurs babbelen alleen maar wat gezellig met soortgenoten, anderen maken er een sport van om met minimale middelen de hele wereld te bereiken.

Ik heb ook ooit het examen met goed gevolg afgelegd, en heb dus officieel toestemming van de overheid om radiozenders te mogen gebruiken. Dit is uiteraard aan een aantal spelregels verbonden. Er mag geen muziek, films of andere auteursrechtelijk materiaal worden uitgezonden. Er mogen geen boodschappen van commerciële aard, of voor derden overgebracht worden. Je mag niet op andere frequenties uitzenden dan die voor zendamateurs zijn toegewezen, en je mag niet teveel zendvermogen gebruiken. Al deze regels zijn er om anderen niet te storen.

Iedere zendamateur heeft zijn eigen Callsign. Dat is je officiële roepnaam, en moet aan het begin en eind van iedere uitzending gebruikt worden, en bij langere uitzendingen tenminste 1 keer per 5 minuten.

Mijn Callsign is PD5MSF. Dit wordt uitgesproken als: Papa Delta Vijf Mike Siërra Foxtrot. Dit is een wereldwijde standaard voor het vol uitspreken van letters.

In mijn auto en thuis heb ik de nodige apparatuur. Ik kan met gemak verbindingen maken die in heel Nederland te horen zijn, en heel europa is ook geen probleem. Ik ben dus nooit alleen, er is altijd wel wat te babbelen over deze boeiende hobby.

Zie voor meer informatie: http://ham-radio.nl/

Dit zijn foto's genomen in mijn Radio Shack, zoals met een mooi woord het hokje van de radioamateur aangeduid word.